Angst voor honden

 

Je komt het vaak tegen. Kinderen die bang zijn wanneer ze een hond zien. Gillen, wegrennen of opgetild willen worden door een ouder is dan een veel voorkomende reactie. Met alle gevolgen van dien, want wat is er interessanter voor een hond dan een wegrennend, gillend kind.

Een bijzondere klant.

Het is bijna een jaar geleden dat ik stond te wachten op een groep meiden om te beginnen met een speurtocht. De telefoon ging en omdat ik vroeg ben besluit ik deze nog even op te nemen.

Aan de andere kant van de lijn hoor ik de stem van een moeder. Haar dochter is zo vreselijk bang voor honden dat het haar hele leven beïnvloed. Eigenlijk is ze bang voor alle dieren. De reden van de angst is onbekend, behalve dat de familie eigenlijk niet veel met honden te maken hebben.

We maken een afspraak voor een intake gesprek waarin ik uitleg hoe ik te werk ga en waar ik eventuele vragen kan beantwoorden. Ook geef ik aan dat ik geen therapeut ben en dat ik samen met de ouders bekijk wat goed is voor het kind. En zo beginnen de afspraken. De eerste sessies vertel ik over honden. Over de lichaamstaal, de do’s en de dont’s bij honden en we kijken naar vele plaatjes. Het meisje krijgt huiswerk en mag elke week in een eigen schriftje zichzelf een cijfer geven.

Bij de derde afspraak spreek ik af dat Chico mee komt. Het meisje mag dan op tafel zitten om vanuit een veilige plek kennis te maken met Chico. Ik beloof dat Chico aan de lijn blijft en zo mag ze vanaf de tafel naar hem kijken. Chico komt vrolijk binnen en begint meteen te snuffelen in huis. Ik leg uit wat hij doet en waarom hij dat doet. Samen kijken we hoe zijn staart eruit ziet en zijn oren en kijken we of hij boos of blij is en hoe we dat kunnen zien.

Zodra Chico te dicht bij de tafel komt schuift het meisje nog een stukje naar achteren. Ze kijkt gespannen en is ook erg blij wanneer hij weer weg gaat.

Het meisje zoekt erg veel steun bij de ouders. Er is zeker vooruitgang maar in zeer kleine stappen. Na 8 afspraken spreek ik met de ouders een evaluatie af. Hoe vinden zij het gaan, zien ouders vooruitgang? Willen zij verder met de afspraken of is het probleem veel dieper dan alleen angst voor honden? Moet er misschien een therapeut bij komen?

De ouders willen graag verder en dat is voor mij een compliment. Wel spreken wij af dat ik zonder de ouders aan de slag ga om sneller een band te krijgen met het meisje. Dat helpt. En bij inzetten van haar interesses en door speurtochten te doen  krijgt ze langzaam vertrouwen in Chico. Na de eerste keer commando’s geven, en van tafel af te komen gaan we naar buiten; het meisje durft nu naast mij en Chico te lopen. Wat afspraken later houdt ze Chico vast aan de lijn en ze gaat met sprongen vooruit.

Prachtig als dan het eerste brokje uit de hand gegeven geeft. Voor het eerst knielt ze voor Chico om zo dichtbij hem te komen en te aaien, en nog een brokje te geven.

En wat is Chico toch een geweldig hondje. Zo rustig en geduldig waardoor hij het vertrouwen en de liefde van iedereen voor zich wint. Nu, bijna een jaar later mag Chico los lopen bij het meisje, gooit ze de bal voor hem en durft zij hem weer van hem te pakken om weer te gooien. Ze kan wat kunstjes en ze is helemaal vertrouwd met hem. Ook Camille is inmiddels in beeld. Van een afstand en aan de lijn krijgt ook zij nu commando’s. En een voorzichtige aai op de rug kan ook al. Wel moet Camille dan naar mij kijken. Camille, een grote bruine krullenbol. Lief, jong en een stuk speelser en vooral luidruchtig. In eerste instantie zou je denken, wat doet zo’n hond bij een kind dat zo bang is. Maar ook zij heeft al heel wat vertrouwen en liefde gewonnen van vele kinderen. En zij laat nou juist zien hoe honden ook kunnen zijn. Ook blaffen en snelle bewegingen horen bij de hond. Camille is duidelijk in haar signalen en daarom een prachtige hond om van te leren.

Het meisje en ik hebben nog heel wat stappen te gaan. Zodra het vertrouwen in Camille er volledig is, kunnen we de eerste stappen met vreemde honden op straat gaan doen, met als laatste een wandeling door een losloopgebied. Ik ben trots op het meisje dat langzaamaan haar angst overwint en zich steeds vrijer voelt op straat.

Het is prachtig mooi werk, en ik ben oh zo trots op mijn hondenteam!

ChiCa Therapiehonden is onlangs langs geweest bij Lifestyle for Pets waarin ik samen met Chico en Camille vertel over het werk met kinderen die angst hebben voor honden. Benieuwd naar de uitzending?

Klik dan op onderstaande link.

http://www.chicatherapiehonden.nl

Auteur: Chica Hondenschool BLOG

Carine Krommendijk. Sinds juni 2015 begonnen met een eigen bedrijf. Zo organiseer ik kinderfeestjes met honden. Bij aanvraag kunt u kiezen voor zowel een workshop als een speurtocht. Daarnaast begeleid ik mensen met het opvoeden en trainen van hun eigen therapiehond. Na de opleiding tot kynologisch instructeur heb ik sinds een jaar besloten ook een hondenschool in Voorschoten te starten. Ik deed ook de opleiding therapiehondbegeleiding en komend jaar mag ik nog een studie erbij zetten tot instructeur van mensen die een hulphond willen via Bultersmekke. Zelf heb ik twee honden. Een Shih Tzu en een Barbet. Naast dat ze er 24 uur per dag zijn, zijn het ook mijn collega's en samen maken we heel wat mee.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s