Op zoek naar de schat!

Het is twee uur in de middag en ik loop met mijn honden naar het beginpunt, waar we de kinderen gaan ontmoeten. We zijn nog vroeg genoeg om wat te drinken en gaan nog even op een bankje zitten. Dat wil zeggen, ik op het bankje, Chico en Camille ploffen neer vlak voor mij op de grond.

Na een tijdje horen we in de verte opgewonden stemmen wat wel van een groepje kinderen moet zijn. De honden gaan staan en beginnen te kwispelen. Kijken even naar mij en weer naar de plek waar het geluid vandaan komt. Ze zijn het gewend en weten al precies wat we gaan doen. Ik sta op en samen lopen we naar de ontmoetingsplek. De kinderen herkennen de honden meteen en de honden beginnen harder te kwispelen. Camille mengt zich tussen de kinderen en leunt zachtjes tegen een jongen aan die haar begint te knuffelen. Anderen vinden haar toch nog wel een beetje spannend en groot. Chico krijgt meteen een hoop aandacht. Ook hij staat vrolijk kwispelend tussen de kinderen.

Dan heb ik even tijd om de ouders van de jarige een hand te geven en stel ik voor dat we naar het bankje gaan waar ik eerst ga vertellen over honden, wat wel en niet mag zodat het voor zowel de honden als de kinderen leuk is.

Er wordt aandachtig geluisterd en ondertussen wordt er gelachen om de fratsen van de honden. Er zijn een hoop vragen zoals: hoe oud zijn de honden en hoe het kan dat Chico ouder is terwijl hij kleiner is dan Camille? Waarom heeft hij maar één oog? En waarom mogen ze niet met stokken spelen? Ik vertel de kinderen hoe ze een brokje mogen geven en wat er kan gebeuren  als ze gaan rennen. Ik laat even zien wat ze moeten doen als een hond achter ze aanrent. Maar dan willen ze toch echt eindelijk beginnen.

En daar gaan we. 7 kinderen van 6 en 7 jaar vol enthousiasme. Samen lezen we de kaart, en gaan zij op zoek naar de kaartjes in de bomen. Ook de ouders krijgen een taak. Elke ouder heeft namelijk een team om te begeleiden en aan te moedigen.

En dan een eindje verderop krijgen ze de eerste opdracht met Chico. Terwijl hij de opdracht uitvoert hoor ik aan alle kanten aaaaaaah wat schattig.  Want wat is hij toch schattig als hij op zijn korte pootjes naar ieder kind rent dat hem roept. Met een aandachtige blik gaat hij zitten wachten tot hij een brokje krijgt om weer naar de volgende te rennen.

Bij de volgende opdracht moeten de kinderen allemaal achter Camille aan rennen, want ze wil iets laten zien. Maar wat? En ja hoor, even later wijst ze precies de goede plek aan en ook aan Camille beginnen alle kinderen nu te wennen. Ze is ondanks haar geblaf best lief, en al gauw begint de discussie welke hond nou eigenlijk liever is. Daar zijn ze nooit uit gekomen.

Dan zien de kinderen ineens een boom met allemaal gekke tekens. Alle kinderen worden bij elkaar geroepen om dat eens nader te bestuderen. Een ander jongetje ziet iets op de grond liggen, wat ook wel verdacht is. Zou hier dan de schat ergens liggen? Hé een gat in de grond, daar wonen de konijnen zegt een ander jongetje. Of de vos!

Bij de laatste opdracht nog even met de hele groep op de foto en dan hopen dat er genoeg aanwijzingen zijn om de schat te vinden. Gelukkig is daar Camille nog om een neusje te helpen.

Vol enthousiasme en opwinding rennen de kinderen achter haar aan. Aan alle kanten hoor je, zoek, zoek, zoek! En Camille rent vol enthousiasme voorop, kijkt een paar keer achterom om te kijken of ze haar volgen en wijst dan de plek aan….

Jaaaaaaa, gevonden! De jarige doet voorzichtig het kistje open. Wat zal er in zitten? De kinderen reageren enthousiast op de inhoud die meteen onderling wordt verdeeld.

De twee uur durende speurtocht ging als een flits voorbij. Ze zouden nog wel een keer willen!

Samen lopen we naar de auto. Op de terugweg mogen alle kinderen nog een stukje met de honden aan de lijn lopen. Wat een feest. Niemand vindt Camille meer spannend en iedereen wil ook een keer met haar lopen.

Bij de auto krijgen alle kinderen nog een certificaat en maken we nog even een foto.

Dan zijn de kinderen toch wel een beetje moe. Tijd om naar huis te gaan.

Later krijg ik allerlei berichten. De hele weg praatten de kinderen na over de honden, de speurtocht en wat ze allemaal mee hebben gemaakt. Ook thuis werd honderduit verteld over hun avontuur. Prachtig!

Auteur: Chica Hondenschool BLOG

Carine Krommendijk. Sinds juni 2015 begonnen met een eigen bedrijf. Zo organiseer ik kinderfeestjes met honden. Bij aanvraag kunt u kiezen voor zowel een workshop als een speurtocht. Daarnaast begeleid ik mensen met het opvoeden en trainen van hun eigen therapiehond. Na de opleiding tot kynologisch instructeur heb ik sinds een jaar besloten ook een hondenschool in Voorschoten te starten. Ik deed ook de opleiding therapiehondbegeleiding en komend jaar mag ik nog een studie erbij zetten tot instructeur van mensen die een hulphond willen via Bultersmekke. Zelf heb ik twee honden. Een Shih Tzu en een Barbet. Naast dat ze er 24 uur per dag zijn, zijn het ook mijn collega's en samen maken we heel wat mee.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s